Wednesday, March 30, 2011

'April Fool' itu haram dalam Islam tahu tak!!


Assalamualaikum...Pejam celik mata tak sangka dah nak berakhir bulan MAC. Selang lagi dua hari dah nak masuk bulan APRIL. Rasa sekejap sangat masa ni. Bila masuk je bulan April ni, mesti kita semua akan teringat satu perkara kan. 'OFCOZ' lah April FOOL!! hari kita nak pedajal orang. Tapi....
korang tahu tak cerita sebenar di sebalik hari 'April Fool' ni.. Kalau korang kisah dan sayangkan Islam..korang mesti kena baca ni ok!
gambar sekadar hiasan

SETIAP kali muncul tarikh 1 April, rakyat negara ini termasuk umat Islam beriya-iya menyambut ‘April Fool’ dengan menggemparkan sanak saudara dan rakan taulan.
Selain `Hari Valentine’ yang sudah sinonim dengan masyarakat Islam negara ini tetapi lebih kepada soal berkasih- sayang, `April Fool’ pula menjurus kepada berseloroh ataupun bergurau.
Bagaimanapun, ada cerita sedih kepada masyarakat Islam di sebalik `April Fool yang perlu dijadikan renungan dan dihentikan sambutannya.
Adalah dipercayai sambutan `April Fool’ mula dirayakan ketika kejatuhan Kerajaan Islam di Sepanyol.
Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera Kristian.
Penduduk Islam di Moors, Sepanyol terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri.
Tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan penganut Islam dari bumi Sepanyol, justeru, mereka membuat helah.
Mereka memaklumkan penduduk Muslim boleh berlayar keluar dari bumi Sepanyol dengan selamat bersama-sama barangan mereka dengan menggunakan kapal di pelabuhan.
Orang Muslimin yang risau sekiranya tawaran itu suatu penipuan pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal yang dimaksudkan.
Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokannya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah dikemaskan lalu menuju ke pelabuhan.
Pada masa itulah pihak Kristian mengambil kesempatan menggeledah dan membakar rumah penduduk Islam.
Penganut Islam juga tidak sempat menaiki kapal kerana semuanya musnah dibakar.
Pihak Kristian kemudian menyerang kaum Muslimin dan membunuh kesemuanya, tidak kira lelaki, perempuan, serta anak kecil. Peristiwa berdarah yang meyedihkan itu kemudiannya diraikan tentera Kristian.
Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan saja di Sepanyol tetapi juga di seluruh dunia sebagai `April Fool’s Day’.
Apa yang pasti setiap kali menjelang 1 April, sesetengah orang Islam begitu taksub dengan budaya `pandang ke Barat’ menjadi begitu sibuk sekali dengan kepala mereka penuh dengan senarai mangsa untuk dipermain-mainkan.
Kepala mereka juga ligat merangka bentuk ‘penganiayaan’ yang bakal dilakukan demi memastikan mereka puas melihat muka mangsa gurauan `April Fool’ mereka merah padam kerana dipermain-mainkan.
Bagaimanapun, kadang kala lawak `April Fool’ yang dilakukan boleh mencetuskan pergaduhan dan penyesalan yang berpanjangan.
Sebagai contoh kisah benar yang telah berlaku apabila seorang suami yang jahil mengenai agama, telah mengucapkan, “Aku ceraikan kau dengan talak tiga” pada isterinya dengan niat untuk melawak.
Isterinya yang pada mulanya terpinga-pinga terus meraung apabila suami dengan muka selamba kemudiannya mengucapkan `April Fool’.
Selepas itu, giliran suami pula meraung apabila diberitahu talak yang dilafazkan secara bergurau itu sebenarnya sudah pun jatuh dan dikira sah.
Apa yang menyedihkan ialah umat Islam di negara ini mudah mengingati sambutan pelik masyarakat bukan Islam terutama Barat tetapi lupa mengenai hari kebesaran hari di dalam Islam. Sampaikan hari nak menyambut Maulidur Rasul pon ada orang mempertikaikan. 

Kemungkinan kebanyakan masyarakat negara Islam di negara kita ni mungkin tidak tahu kisah sebenar mengenai 'April Fool' dan sebab itu mereka masih sambut.  Tak rugi kalau kita sama2 sebarkan kepada semua umat Islam bahawa kita ni sebenarnya diperbodohkan dengan sambutan yang diraikan oleh orang barat walhal sebenarnya 'April Fool' ni sebenarnya adalah hari meraikan pembunuhan saudara Islam kita dan jika masih sambut "April Fool' ni samalah seperti kita mempersendakan Islam dan diri kita sendiri.
bak kata 'lecterur' saya kalau ada orang buat 'April Fool', TOMBOK je muka die!!
p/s : sebarkanlah benda ni kei.sama2 kita beramal. 

1 comments:

p@kcikLie / mamadiana said...

zaman 'jahil' masa dok hostel dulu biasa buat semua benda ni...tu la kan takda sapa yg nk tegur..skrg mgkn ramai yg mula memahaminya..alhamdulillah...tinggalkan terus semua itu.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons